Revizyon Rinoplasti

Revizyon Rinoplasti


Revizyonun Sık Görüldüğü Bölgeler ve Düzeltmeye Yönelik Uygulamalar:

Rinoplasti ameliyatlarında burun ucunu küçültmek için bu bölgede yer alan kıkırdaklardan (lateral alar kıkırdaklar) genellikle bir miktar çıkartılır, eğer çıkartılan miktar fazla ise zamanla burnun tıp kısmının, burun ucunun ağırlığını taşıyamamasından dolayı burun kanatlarında içeriye doğru mandalla sıkıştırılmış gibi basık bir görüntü oluşturur. Bu deformiteyi “pınch nose” diye tarifleriz.

Bundan dolayı hem estetik olarak problemler oluşur, hem de bu durumdan burun kanatlarının açıklığı azaldığı için buruna giren hava akışı azalarak nefes almada problemler başlar. Burun kanatlarınızı yana doğru parmağınızla çektiğiniz zaman daha rahat nefes aldığınızı görebilirsiniz (cottle testi).

Bu problemi düzeltmek için genellikle sütür teknikleri ve greftleme teknikleri birlikte kullanılır. Tekniklerin asıl mantığı bu zayıflamış kıkırdakları tekrar güçlendirmeye yöneliktir. “Alar batten greft” dediğimiz greftler kullanılır.

Revizyon Rinoplastilerde burun içinde yeterli kıkırdak bulunamazsa bu kıkırdaklar öncelikle kulak arkasından elde edilir. Tıp bölgesinde oluşabilen diğer önemli bir sıkıntı burun ucunun düşük, gereğinden yüksek veya geniş olasına bağlı sıkıntılardır. Burun ucu düşüklüğü genellikle sık gördüğümüz bür sıkıntıdır, hastalar genellikle ilk ameliyattaki sonuçtan memnun olduklarını ama zamanla burun ucunun düştüğünü söylerler. Bunun birçok nedeni olabilir.

Burun eğer yalnız dikişler ve iple asılmış ise zamanla bu dokular özellikle yerçekimine bağlı olarak zayıflayarak direncini kaybetmeye başlar ve burun ucu aşağı doğru sarkmaya başlar. Revizyon ameliyatlarda burunu dikişlerle birlikte greftlerle de desteklemek gereklidir. Grefftle kazanılan burun ucundaki yükseltmeler genellikle daha kalıcı olmaktadır.

Burun Eğriliği, Burun Axındaki Problemler

Burunda sağa, sola “C” şeklinde veya “S” şeklinde her iki tarafa doğru eğrilik olabilir.

Bu eğriliklerin nedeni yalnız kemik, kıkırdak veya her ikisi birlikte olabilir. Kemikteki eğrilikler, ilk ameliyatta tam kırılamama, yetersiz (yaş kırık) veya yanlış seviyeden kırılma ve ameliyat sonrası buruna aldığınız travmalardan dolayı olabilir. Eğri burunlarda burun her zaman ameliyat sonrası daha önce eğri olduğu bölgeye doğru yönelme eğilimindedir.

Burun kemiği tekrar lateral osteotomı dediğimiz yöntemle kırılmalı ve orta hatta getirilmelidir. Kıkırdakta olan eğriliklerde bu eğri kıkırdaklar bunları destekleyecek kıkırdaklarla (spreader greft) tekrar desteklenmelidir.

Burun Sırt Kısmındaki Düşüklükler, Çökmeler ve Düzensizlikler

Burun sırt kısmındaki kemerli kısmın fazla alınması sonucu zamanla bazı sıkıntılar gözlenebilir.

Bunlardan en ciddi olanı burun sırtındaki içe doğru çökmelerdir (saddle nose), bu ciddi ve düzeltilmesi de zor olan bir sıkıntıdır. Hafif çökmeler bu kısma kıkırdak greftler koyarak düzeltilebilir.

Fakat ciddi çökmelerde genellikle kulaktan veya kaburgadan alınan kıkırdaklar hazırlanarak kullanılır. Bu kıkırdaklar bazen alınan fasia’larla desteklenerek etkinlikleri arttırılır.

 
VİDEO İLE ANLATIMLAR
WhatsApp chat