Botox (botulinum toksini) clostidiyum botulinum adında bir bakteriden elde edilen bir toksindir.
Botox sınır uçlarında iletimi sağlayan maddelerin (asetilkolin) salınımını engelleyerek sınır ile sınırın iletildiği kas dokusu arasında iletimin azalmasına veya tamamen yok olmasını sağlayarak istenmeyen kas hareketlerinde azalma yapar.
İlk defa 1970 yılında şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanan botox, kozmetik faydalarında saptanınca yaklaşık 1980’lerden bu yana bu alanda giderek artan bir ivmeyle kullanılmaktadır.
Botox yapıldıktan sonra sınır uçlarındaki asetilkolin salınımını engelleyerek, sınırın uyardığı kaslarda kısmı ve geçici bir felce neden olur.
Botox Hakkında Bilgiler
Kas kasılmaları ciltte, kas hareketlerine dik olacak şekilde çizgilenmeler oluşturur. Göz çevresi, kaş arasındaki ve alın bölgesindeki çizgiler bunun en iyi örnekleridir. Göz çevresi ve alın bölgesindeki kırışıklıklar kişiye daha yaşlı ve yorgun bir ifade verirken, kaş arasındaki kaş çatma çizgileri ise kızgın bir ifadenin oluşmasına neden olur. Bu bölgelerdeki derin kırışıklıkların tedavisi ise artık cerrahı yöntemlerden çok botox ve dolgu materyallerinin birlikte kullanılmasıyla doğal bir şekilde düzeltilebilmektedir.
Enjeksiyondan sonraki ilk 2-3 gün içerisinde uygulanan bölgede herhangi bir değişiklik beklememek gerek. Botox etkisini ancak 2-3 gün sonra göstermeye başlar ve 7-10 gün sonra maxımum etkisini gösterir.
Tedavi etki süresi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 4-8 (ortalama 6) ay sürer ama seanslara düzenli bir şekilde devam edilirse aradaki dönemler 1-1,5 seneye kadar uzayabilir.
Botox uygulamaları uzman hekim ve bu konuda tecrübe ve eğitimi olan hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde herhangi bir yan etkisi olmaz.
Uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık görülebilir. Ağrı hissi, kullanılan iğneler son derece ince olduğundan hafif derecededir.
Botox uygulamasında sonra yaklaşık 3-4 saat makyaj yapılmamalı, öne doğru çok fazla eğilmemeli, sırt üstü yatılmamalı ve uygulama bölgelerine masaj yapılmamalıdır. Uygulama sonra o bölgelere yaklaşık 5-10 dakika buz uygulaması faydalıdır.
Bayanlarda Botox Uygulaması
Bayanlarda genellikle alın, kaş arası ve göz çevresindeki çizgilenmeler dikkati çeker. Bu bölgelere standart olarak uygulama yapılır ve botox’la çok başarılı sonuçlar alınır. Bu bölgelerdeki çizgilenmeler %90 oranında silinir.
- Bayanlarda önemli uygulama alanlarından biri de kaş kaldırmadır. Botox’la kaş yaklaşık 0,5 cm yukarı alınabilir ve tatmin edici bir sonuç oluşturur. Ayrıca önceden var olan kaştaki seviye farklılıkları da botox’la düzeltilebilir.
- Gülerken üst dişler ve dış etleriniz çok fazla görünüyorsa (gummy smile) burun kanatlarınızın yanına çok az uygulama yapılarak üst dudağınız bir miktar aşağıya çekilebilir.
- Dudakların çevresinde oluşan ince çizgilenmeler (sigara çizgileri) için bu bölgelere uygulama yapılabilir.
- Dudak kenarlarında aşağıya doğru oluşan sarkmalar genellikle üzgün ve sınırlı bir görüntü verir. Bu sarkmalar botox uygulaması ile başarılı bir şekilde düzeltilebilir.
- Çenenizin uç kısmındaki kasılmalara bağlı şekil bozuklukları da botox’tan fayda görür.
- Burun kenarlarında oluşan çizgilenmeler (bunny lines)
Erkeklerde Botox Uygulaması
Erkeklerde uygulama genellikle bayanlardaki tedavi uygulamalarla aynıdır, en önemli fark uygulama dozlarındadır. Çünkü erkeklerde kas kitlesi bayanlardan fazladır. Bu nedenle de yaklaşık 2-3 katı dozlarla uygun sonuçlar elde edilebilir.